Eva van der Zand

“Compassie betekent voor mij dat je je inleeft in een ander.
Niet alleen verstandelijk, maar zo dat je het ook echt 100% voelt.”

 

Eva is 22 jaar. Zij studeert sinds 3,5 jaar internationale betrekkingen. Zij is erg geïnteresseerd in andere culturen en ziet de kennismaking met andere culturen als een mogelijkheid om je zelf als mens verder te ontwikkelen.

Eva doet veel vrijwilligerswerk. Ze heeft zich actief ingezet voor de studenten organisatie AIESEC en heeft deelgenomen aan het Nourproject wat ‘Licht’ in het Arabisch betekent. Dit is een organisatie die zich ten doel stelt om de dialoog tussen het Westen en de Arabische wereld open te houden. Eva heeft in dat kader ondermeer een journalistieke stage gelopen in Jordanië.

Geit en Ramadan

In Jordanië deed Eva op eigen initiatief mee aan diverse rituelen. Zo slachtte ze een geit en deed ze mee aan de Ramadan. Veertig dagen overdag niet eten en drinken, om te ervaren hoe dat is. “Vasten doe je niet alleen uit compassie met armen, maar ook als een manier van zelfontwikkeling. Ik merkte dat ik meer focus kreeg, een soort stabiele hersenenergie.”

Letterlijk inleven

Eva heeft gemerkt dat haar besluit om zich ‘letterlijk in te leven’ in de andere cultuur de harten van anderen opende.“Ik heb echt vrienden gemaakt in Jordanië. Mensen vonden het heel leuk als ik vertelde dat ik ook Ramadan hield. Als ik hier in de kebabzaak kom dan hebben we het er ook wel eens over. Mensen moeten er wel om lachen, ze vinden het leuk. Het breekt het ijs.”

Eva heeft de smaak te pakken wat betreft het zichzelf onderdompelen in andere culturen. “Als je je echt in een andere cultuur verdiept en erin leeft, dan ontdek je dat echt alles subjectief is. We leven volgens patronen die we normaal vinden, maar eigenlijk is alles een groot toneelstuk, een soort indoctrine. Ook de Nederlandse cultuur. Dat we hier overwegend christelijk zijn, alcohol drinken, heel vrij zijn. Dat zijn  ook maar bepaalde ideeën, dat dat goed zou zijn. Zelf ben ik bijvoorbeeld voorlopig helemaal gestopt met alcohol drinken. Omdat ik me realiseerde dat het zomaar een gewoonte is hier in Nederland. Iets wat erbij hoor. Maar waarom eigenlijk?”

De charme van compassie

Compassie vindt Eva een bijzonder woord. “Het wordt niet veel gebruikt in het dagelijks leven. Dat vind ik juist wel mooi, omdat het verschillende gradaties heeft. Het betekent voor mij het meeleven in een ander persoon. Ik denk dat iedereen het woord wel kent en zich er van bewust is dat je eigenlijk compassie moet voelen. Maar het écht voelen is iets anders. Dat is zoiets groots.”

Het initiatief stadjers voor compassie spreekt haar erg aan. “Ik denk wel dat het een uitdaging is om bezig te blijven met compassie. En elkaar te inspireren om het goede te doen. Ik hoop dat het zo gaat werken.”

Een ander initiatief van Eva: zij geeft trainingen aan middelbare scholieren in de stad over creatief leren en persoonlijke ontwikkeling. Zie mindsetlearnandgrow.nl