Zin in de stad – verslag

zininstad2016_IMG_5514Op zondagmiddag 3 april waren er wandeltochten in de stad Groningen met een spirituele, muzikale afsluiting. Een initiatief van het Platform voor Religie en Levensbeschouwing. De middag is vormgegeven vanuit nieuwe interreligieuze verbindingen door mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen. Een ieder heeft zijn eigen achtergrond en werd uitgedaagd om uit zijn eigen comfortzone te komen om een gezamenlijk programma te maken. En dat in het tijdsbestek van enkele weken. Thema ‘bezinning’, hoe geef je dat vorm? Paulien Ex (van Paulien Excursions), had zich in deze vraag verdiept om daar een stadswandeling bij te maken. En hoe maak je daarop aansluitend een interreligieuze bijeenkomst met muziek en verstilling? Die uitdaging zijn Else Marijke Schot (boeddhist) en Alberte van Ess (van het Stadsklooster, protestants) aangegaan. Het werd een afsluiting met zowel mantra’s als gebeden met overdenking. Een geslaagde middag, waarbij er ruimte was voor ontmoeting en uitwisseling met koffie en thee achteraf. Een deelnemer, Meindert Harms, schrijft hierover:

zininstad2016_IMG_5513“Wat een waardevolle ervaring op de zondagmiddag! Een rondleiding in Groningen door Paulien met aandacht voor historische tekens van bezinning. De Martinikerk met beelden van Liudger en Sint Martinus. Gekoppeld aan bevrijding en onderdrukking 1940-1945 een beeld van St. Joris en de draak. De verblijfplaats van de moderne devoten. Allemaal mensen die in hun tijd betekenis gaven aan geloof en bezinning. In de Lutherse kerk, waarbij het zonlicht door het glas in lood kleurde, hebben we een vervolg gehad. Hier werden prachtige mantra’s gezongen, met harp begeleid door een mevrouw. En er was stilte. De bezinning compleet, ik hoop dat dit wordt herhaald. “Out beyond ideas of wrongdoing en rightdoing, there is a field. I’ll meet you there” , een mooi gedicht van Rumi op muziek gezet die nog in mijn hoofd nazingt.

Namens het Platform alle deelnemers en organisatoren bedankt voor de middag. Ook dank voor de vrijwilligers van het Stadsklooster die met liefde de ruimte en catering tijdens de afsluiting hebben verzorgd.

Anne Pauly, organisator en lid Platform voor Religie en Levensbeschouwing.

zininstad2016_IMG_5478zininstad2016_IMG_5485
zininstad2016_web