Dag van Compassie ‘hartverwarmend’

Heel veel producten voor de voedselbank, geslaagde compassieworkshop, een zeer gewaardeerde bingo en een complimentenloket dat de aandacht trok en de mensen aangenaam verraste. De Dag van Compassie was kortom een groot succes.

Bij Jumbo Beren leverde het verzoek van de medewerkers van Stadjers voor Compassie aan de mensen om wat extra’s te kopen voor de voedselbank zes afgeladen volle winkelkarren op. Bij AH Oosterhoogebrug en Jumbo Euroborg werden de spullen opgeslagen in dozen. En dat waren er te veel om te tellen.

‘We kregen veel positieve reacties’ was de unanieme conclusie van de medewerkers. ‘Heel veel mensen gaven wat, en sommigen kwamen met armen vol boodschappen aan. Anderen waren vergeten wat te kopen en gingen nog een nieuwe ronde door de winkel maken. Het was leuk om te doen: de drie uur dat ik er stond vlogen om. ‘

Naast de boodschappen die op het uitgedeelde lijstje stonden, werden ook heel wat andere spullen gebracht. ‘Een man kwam met een hele stapel zakken pepernoten: voor de kinderen. Een ander kwam met biologische producten: dan kunnen ze ook verantwoord eten.

Een compliment doet goed

Op de kruising Grote Markt – Herestraat trok het complimentenloket de aandacht. Iedereen die het wilde kon daar terecht voor een welgemeend compliment. ‘Je zag mensen verrast kijken, maar als ze even stopten voor een compliment liepen ze glunderend verder’, observeerde Marijke van de Hel die met een kraampje met informatiemateriaal vlakbij het loket stond.

Blije gezichten ook bij de bingo voor daklozen in de Kostersgang. John van Beek ging daar een kijkje nemen nadat hij eerst aan de steunactie voor de voedselbank had meegeholpen: ‘Het is mooi om te zien als iemand glunderend, na het triomfantelijk uitroepen van bingo of gewoon klaar, een presentje ging uitzoeken. Meestal loop je tegen je grenzen aan en hebt veel verlies gekend, mijmerde ik. En nu heb je toch maar mooi even gewonnen. Dat is compassie met jezelf.’

De twee compassieworkshops (pdf 1,5MB) in de bibliotheek tenslotte trokken ieder enkele tientallen bezoekers die gelouterd weer naar huis gingen.

Marijke van de Hel trok op het eind van de middag vermoeid maar zeer tevreden de eindconclusie: ‘een hartverwarmende dag.’